Search
Close this search box.
ظروف یکبار مصرف آلومینیومی

توصیه پزشکان راجع به استفاده از ظروف یکبار مصرف

واقعیت امر این است كه امروزه استفاده از ظروف یکبار مصرف چنان متداول شده كه به سختی می‌توان دنیای بدون ظروف یکبار مصرف‌ را تجسم كرد.

آبمیوه فروشی‌ها، بستنی فروشی‌ها، فست فودها، سلف سرویس ادارات و دانشگاه‌ها، بیمارستان‌ها و … همگی به دلیل راحتی، از این ظروف استفاده می‌کنند؛ علاوه بر این پای این ظروف به میهمانی‌های خانگی نیز باز شده و بسیاری آن‌ها را ترجیح می‌دهند.

هنگام پخش غذای نذری و در مراسم‌هایی مانند جشن تولدهای كودكانه، دردسر شستشوی کلی ظرف به دلیل استفاده از بشقاب و لیوان‌های رنگارنگ پلاستیكی از برنامه شستشو حذف می‌شود.

مهمترین توصیه‌های بهداشتی برای استفاده از ظروف یکبار مصرف

حال این امری طبیعی است كه وقتی كالایی این چنین جای خود را در سبد خانوار باز كند با چند اطلاعیه بهداشتی، مصرف آن محدود نخواهد شد! در مقابل استفاده صحیح از این پدیده حداقل كاری است كه می‌توان نسبت به آن امید داشت.

ضمن اینكه استفاده از ظروف یكبار مصرف گاها محاسنی نیز به همراه دارد؛ از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. دارای مقاومت به مواد الکلی
  2. صرف انرژی کمتر برای تولید
  3. قابلیت شکل‌پذیری بالا با گستردگی متفاوت خواص فیزیکی
  4. طرح پذیری
  5. شفاف بودن

با توجه به گفته‌های بالا ظروف یکبار مصرف جایگاه ویژه‌ای برای خود در منازل و مکان‌های اداری و… باز کرده‌اند، بنابراین اگر می‌خواهید از این ظروف استفاده کنید، بهتر است از توصیه‌های بهداشتی و نحوه صحیح استفاده از آن‌ها آگاهی کامل داشته باشید.

توصیه پزشکان راجع به استفاده از ظروف یکبار مصرف

استفاده از ظروف شفاف فقط برای نوشیدنی‌ها و غذاهای سرد

اگر پیگیر برنامه‌ها و خبرهای بهداشتی و سلامت باشید، حتماً هشدارهای وزارت بهداشت درباره ظرف یک‌ بار مصرف آلومینیومی پلاستیکی را شنیده‌‌اید و می‌دانید ظرف یکبار مصرف شفاف و بی‌‌رنگ فقط برای غذاهای سرد مناسب است و نباید از آن برای نوشیدنی‌ها و غذاهای داغ استفاده کرد.

هنگام ساخت ظروف شفاف، برای جلوگیری از شکنندگی، از مواد پلاستیکی لایزر استفاده می‌شود، بنابراین هنگام شستشوی ظروف پلاستیکی نباید از وسایل یا مواد شیمیایی برنده و قوی استفاده نمود؛ زیرا سطح داخلی یا خارجی این ظروف آسیب و یا خراش می‌بیند که غیر قابل استفاده می‌شوند.

همچنین اگر در این ظروف آب‌ جوش یا غذای داغ ریخته شود، این مواد در ماده غذایی حل شده و وارد بدن می‌شوند که این ترکیبات خطرناک هستند و ممکن است باعث بروز انواع سرطان شوند.

آیا ظروف رنگی‌‌ خطرناک‌‌ترند! چرا؟

این روزها ظروف یکبار مصرف در طرح‌ها و رنگ‌های مختلف در بازار موجودند؛ ممکن است انواع رنگی آن به نظرتان قشنگ‌تر باشد و تصمیم بگیرید برای پذیرایی از میهمان‌ها از این ظروف استفاده کنید.

اما این را بدانید که استفاده از ظروف یک‌ بار مصرف رنگی احتیاط بیشتری را می‌طلبد! چرا که این ظروف مانند ظروف دیگر توانایی نگهداری رنگ را ندارند، به همین دلیل هنگام ریختن غذای داغ یا چای در ظرف، لایه‌ای رنگ در خوردنی حل شده و وارد بدن می‌شود. بنابراین توصیه می‌شود از انواع رنگی این ظروف به ویژه برای غذاهای داغ استفاده نشود.

ظروف سفید مخصوص غذاهای گرم

ظروف یکبار مصرف سفید و فومی برای خوراکی‌های سرد، گرم و مرطوب مناسب هستند؛ اما نباید برای نوشیدنی‌ها و غذاهای داغ مانند: آش، چای و قهوه که دمای بالایی دارند از آن‌ها استفاده کرد.

استفاده نادرست از ظروف پلی‌اتیلن (پلاستیکی) باعث آزاد شدن مواد آلی و ترکیب‌های شیمیایی موجود در دیواره ظروف و ترکیب آن‌ها با مواد غذایی شده که مصرف آن برای سلامتی مضر و ممکن است باعث ایجاد مشکلات گوارشی و بروز برخی بدخیمی‌ها در افراد نیز شود.

ظروف سفید مخصوص غذاهای گرم

بطری‌های پلاستیکی آب را در فریزر برای انجماد قرار ندهید!

این کار باعث آزاد سازی سمی به نام دیوکسین از ظروف پلاستیکی می‌شود؛ غذاهای فوری (Fast Food) و سوپ‌ها باید از ظرف یک بار مصرف تخلیه و در ظروف دیگری گرم شوند.

از ظروف فقط یک‌ بار استفاده کنید

بعضی ظروف آماده و بسته‌بندی به شکلی هستند که بعد از گرم شدن در ماکروویو مورد استفاده قرار می‌گیرند، این نوع ظروف را نباید بعد از یک‌ بار گرم کردن مجدداً در ماکروویو قرار داد! چون گرمای شدید موجب انتقال مولکول‌های پلیمری به غذا شده و ممکن است برای سلامت انسان مضر باشند.

نباید غذاهای خود را در ظروف پلاستیکی در ماکروویو گرم کنید! مانند خرید ظرف تک پرسی و دو پرسی و …، این موضوع به خصوص در مورد غذاهای حاوی روغن و چربی اهمیت زیاد دارد؛ چرا که ترکیب «چربی و حرارت بالا و پلاستیک» باعث آزاد سازی دیوکسین به داخل غذا می‌شود.

مضرر بودن ظروف یکبارمصرف

پیشنهاد مطالعه: کاربردهای فویل آلومینیوم و موارد استفاده از آن

استفاده از ورقه‌های پلاستیکی برای پوشش غذا در موقع گرم کردن آن هم در ماکروویو توصیه نمی‌شود!

باید از اینکار جدا خودداری شود! زیرا به راحتی مواد شیمیایی موجود در ظرف به داخل غذا راه‌ یافته و سبب آلوده شدن غذا می‌شود. بطری‌های شیر و آب و پستانک‌ نوزادان که از پلاستیک درست شده‌‌اند، می‌توانند در مسمومیت کودکان نقش داشته باشد.

نکته:

استفاده کنندگان از این ظروف باید توجه کافی داشته باشند و انواع ظروف یک بار مصرف را حتماً از مراکز معتبر که از مواد اولیه مرغوب و مطلوب استفاده می‌کنند، تهیه نمایند.

از ظروفی که توصیه می‌شود، ظروف یکبار مصرف گیاهی تهیه شده از نشاسته ذرت اصلاح شده است که بایستی با فرهنگ ‌سازی جای ظروف قبلی را بگیرند؛ این ظروف عاری از هر گونه اثرات مضر و عکس‌العمل‌های شیمیایی در تماس با مایعات و غذاهای داغ هستند و در برابر حرارت نیز مقاومند.

گردآوری توسط: تولیدی مانیسا