همه ما میدانیم که کشورمان ایران، علاوه بر چهرفصل بودن، دارای چهار بخش شمال، جنوب، شرق و غرب است. هرساله توریست و گردشگران زیادی از گوشه و کنار دنیا به این بخشهای ایران و شهرای مختلف سفر میکنند. برخی از این مناطق دارای آب و هوای لذت بخش و برخی دیگر از بناهای تاریخی برخوردارند. هر مسافری به هر دلیلی که پا به این مناطق میگذارد، از مهمترین قسمت سفر خود یعنی خوردن و چشیدن غذاهای متنوع نمیتواند دست بکشد. در ادامه این مطلب قرار است شما را با خوردنیهای خوشمزه و متنوع جنوب کشور آشنا کنیم که مطالعهی آن خالی از لطف نیست.
خوشمزهترین غذاهای جنوبی که نمیتوان از چشیدن طعم آنها گذشت
بهترین فصل سفر به جنوب کشور، پاییز و زمستان است. چرا که جنوب ایران از آب و هوای گرم برخوردار بوده و به دریا نیز نزدیک است که میتواند روزهای مفرح و دلانگیزی را برای مسافران رقم بزند. غذاهای این بخش از ایران را نیز به دلیل نزدیک بودن به دریا، غذاهای دریایی مثل میگو، ماهی و خرچنگ و … تشکیل میدهد. در کل از تنوع غذایی بالا و همچنین ادویه های متنوع و خوشمزه برخوردارند. امروز در سایت ظروف یکبار مصرف مانیسا و در این مطلب راجع به بهترین غذاهای جنوب کشور صحبت خواهیم کرد.
آشنایی با انواع غذاهای جنوبی
۱- معروفترین غذای جنوبی
قلیه ماهی، جزو محبوبترین غذاها است و حتما نام آن را شنیدهاید. نوعی خورشت جنوبی که از ماهی تهیه میشود و طرز پخت بدین گونه است که ابتدا پیاز را با کمی روغن تفت داده و سبزی قلیه شامل شنبلیله، گشنیز و جعفری را به آن اضافه میکنند. پس از کمی سرخ شدن، ماهی و ادویهجات را به مواد اضافه کرده و تفت میدهید تا مزهدار شوند. در آخر تمبرهندی و رب انار را به خورشت اضافه کرده و اجازه دهید تا غذا به خوبی جا بیفتد. برای پخت قلیه ماهی از انواع ماهیهای بیاستخوان دریای جنوب مانند ماهی شیر، میش ماهی، شوریده، هامور یا سنگسر استفاده میکنند.
۲- دو نوع غذای دریایی متفاوت با میگو و خرچنگ
دوپیازه میگو
دوپیازه میگو جزو ذاهای خوشمزه و سنتی جنوب کشور به ویژه استان هرمزگان است. این غذای خوش طعم را با میگوی تازه و پیاز طبخ میکنند. همچنین برای اینکه بوی بد میگو را از بین ببرند از ادویهجات مخصوص مثل سس فلفل، تارتار، آب پیاز و لیمو، سرکه، سیر، زنجبیل، دارچین، نمک استفاده میکنند.

سینگو
دیگر غذای خوشمزه و سنتی جنوبیها، سینگو است که از خرچنگ تهیه میشود. نحوه پخت آن به همراه ادویهجات محلی و سرو برنج است. برای طبخ آن نیز ابتدا خرچنگ را با کمی آب و نمک میپزند و سپس گوشت سفید آن را از بخشهای مختلف بدنش جدا میکنند.
۳- غذای ویژه و سنتی جنوبیها
ماهی صبور، غذایی است که بین جنوبیها محبوب است. طرز پخت آن سنتی است، بدین صورت که ماهی را روی آتش کباب و اغلب آن را با نان یا سبزی پلو تناول میکنند. برای بهتر شدن طعم این ماهی و نسوختن آن روی آتش، از موادی نظیر سبزی ماهی، تمبرهندی، رب، سیر و ادویهجات استفاده کرده و آنها را روی شکم آن میریزند. معمولا این غذا را سرخ نمیکنند و به صورت کبابی طبخ میشود. قیمت این غذا هم با در نظر گرفتن قیمت ظرف تک پرس آلومینیومی که به همراه غدا به مشتری داده میشود محاصبه میشود.
۴- غذاهای بومی و زودپز جنوبی
فلافل
فلافل، فست فودی که نه تنها در جنوب کشور بلکه رد همه جای ایران پرطرفدار و محبوب است. نخود جزو مواد اصلی آن است و خبری از گوشت در آن نیست. به همین دلیل میتواند برای کسانی که تمایلی برای خوردن گوشت ندارند، غذایی مغذی و خوشمزه باشد. با اینکه این غذا بومی استان خوزستان است اما امروز در بیشتر شهرهای ایران سِرو میشود. متشکل از موادی چون نخود، روغن، فلفل قرمز، تخم مرغ، جعفری، آرد لپه و … است.
سمبوسه
دیگر غذای محبوب خوزستانی که توانسته جای خود را در بین اکثر مردم ایران و شهرهای آن جا باز کند، سمبوسه است. به دلیل تندی بیش از حد آن است که خوزستانیها این غذا را فراوان دوست دارند. نحوهی درست کردن این غذا بدین گونه است که لای نان لواش را با موادی مثل گوشت، سبزیجات معطر، سیب زمینی، ادویه و … پر میکنند و به صورت سه گوش آن را پیچیده و به دست مردم میدهند.
اوپیوزی
اوپیوزی غذایی دزفولی است و در حقیقت همان اشکنه است. لذیذ بودن این غذا برمیگردد به زود آماده شدن آن برای زمانهایی که وقت زیادی برای تهیه غذا نیست. برای درست کردن اشکنهی دزفولی از گردو، شکر، زردچوبه، رب انار، پیاز، تخم مرغ، نمک، فلفل، نان خشک استفاده میشود.
۵- این غذاها را میتوانید با برنج میل کنید
نافله
نافله، غذایی که از گوشت چرخ کرده تهیه میشود. مواد آن گوشت، آرد نخودچی، پیازرنده شده، نمک، فلفل و زردچوبه است. همه را با هم ترکیب کرده و با دست به صورت کوفتههای کوچک در میآوریم و در روغن سرخ میکنیم. در ظرفی دیگر پیاز را با نعنا خشک ساییدهشده تفت میدهیم و مقداری آب، سرکه و شکر را به آن اضافه میکنیم و اجازه میدهیم کمی بجوشد. در انتها کوفتههای سرخ شده را به آن اضافه میکنیم. این غذا را به همراه برنج در ظروف مختلف غذایی مانند ظرف آلومینیوم دو خانه و تکی نیز میتوان میل کرد.

هواری
جزو غذای بومی هرمزگان است و ترکیبات آن ماهی و برنج است. برای پخت آن ابتدا پیاز و سیر را سرخ کرده و بعد سبزیجات خردشده مثل شنبلیله، گشنیز و شوید را به آن اضافه میکنید و خوب تفت میدهید. سپس گوجهفرنگی خرد شده را به مواد اضافه کنید و بعد از کمی نرم شدن، تکههای ماهی بدون استخوان را بر روی آن قرار دهید. زمانی که ماهی نیمپز شد، تمبرهندی را به آن اضافه کرده و ۲۰ دقیقه زمان دهید تا بپزند. در انتها برنج خیسشده را به مواد اضافه کرده و اجازه دهید تا دم بکشد.
۶- یکی از انواع قیمهها
قیمه بوشهری
قیمه در ایران تنوع زیادی دارد. در هر شهری قیمه را به نوعی طبخ میکنند. به همین دلیل است که شاید لیست قیمههای ایرانی به ۲۰ نوع میرسد. قیمه بوشهری نیز از جذابترین غذاهای جنوبی به شمار میرود. مواد آن شامل گوشت له شده و کاملا پخته، سیب زمینی، زعفران، لپه، رب قرمز، پودر دارچین، پودر لیمو عمانی و زیره میشود. این غذا را با شکرپلو میل میکنند و تقریبا پلویی با طعم و رنگ شلهزرد است.
مطالعه مقاله رستوران های عجیب ایران و جهان از سایت مانیسا
در نهایت
باید بگوییم که غذاهای جنوبی و دریایی از تنوع خیلی زیادی برخوردارند. در اینجا ما برخی از مهمترینها را معرفی کردیم. این پیشنهاد را نیز برای شما داریم که اگر به جنوب و استانهای آن سفر کردید، حتما طعم این غذاها را بچشید و از خوردن غذاهای لذیذ و متنوع جنوبی لذت ببرید.